»Nikoli ne glejte zviška na nikogar, razen če mu hočete pomagati vstati.« Jessie Louis JacksonLeto se poslavlja …

Ob zaključku leta 2010 se želimo zahvaliti vsem, ki podpirate in sodelujete z Zavodom RAKMO ter tako pomagate uresničevati našo skupno vizijo.

V letu, ki prihaja, vam želimo obilo veselja in srečnih trenutkov, nepozabnih doživetij ter iskrenosti in razumevanja v medosebnih odnosih!Nova knjiga: »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem«

Knjiga »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem« (avtorja Robert A. Baruch Bush in Joseph P. Folger) je temeljno delo na področju transformativne mediacije, zato njen slovenski prevod, ki je novembra izšel pod okriljem Zavoda RAKMO, predstavlja veliko pridobitev.

Knjiga primerja dva različna pristopa k mediaciji. Prvi je pristop reševanja problema, ki poudarja iskanje rešitev problemov in kreiranje obojestransko sprejemljivega sporazuma. Drugi pristop je transformativni pristop, ki poudarja opolnomočenje in priznavanje. Opolnomočenje pomeni spodbujanje udeležencev, da opredelijo probleme in sami iščejo rešitve. Priznavanje pomeni spoznavanje potreb in interesov druge strani in boljše razumevanje perspektive druge strani. Kot pravi Marko Iršič, avtor predgovora k slovenski izdaji, predstavlja drugi pristop »… pravo podlago za tiste, ki si želijo s pomočjo mediacije dosegati poleg poravnave ali rešitve situacije tudi višjo kakovost odnosov …«.

Knjigo »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem« lahko naročite preko spletne naročilnice, po telefonu 01 436 41 17 ali preko naše e-pošte.

 Izšel je priročnik »Vrstniška mediacija«

 

Pri Zavodu RAKMO je izšel slovenski prevod priročnika »Vrstniška mediacija« (avtorji Fred Schrumpf, Donna K. Crawford, Richard J. Bodine).

Gre za koristno gradivo in pripomoček za usposabljanje vrstniških mediatorjev v osnovnih ter srednjih šolah. Priročnik predstavlja osnovni in nadaljevalni program usposabljanja vrstniških mediatorjev, v njem pa so zajete teme kot so npr. podrobna opredelitev vrstniške mediacije in vrstniških mediatorjev, razumevanje konflikta, komunikacijske veščine, pregled postopka po korakih, somediacija, družbena in kulturna raznolikost, razumevanje jeze, reševanje problemov v skupini itd. V priročniku so zajeti tudi vsi obrazci, ki so potrebni za izvajanje vrstniške mediacije.

Priročnik »Vrstniška mediacija« lahko naročite preko spletne naročilnice, po telefonu 01 436 41 17 ali preko naše e-pošte.

 Ustanovitev združenja Slovenski forum za transformativno mediacijo

Dne 11.11.2010 je bilo na pobudo Zavoda RAKMO ustanovljeno združenje Slovenski forum za transformativno mediacijo. Na ustanovnem zboru je sodelovalo 14 ustanoviteljev. Za predsednika foruma je bil izvoljen Marko Iršič, za generalnega sekretarja Bojana Bertoncelj, za člane upravnega odbora pa Ksenija Lorber, Irena Borštnar, Ava Curk, Robert Friškovec in Mišo Pušnik.

V Slovenski forum za transformativno mediacijo se lahko včlanijo pravne osebe in samostojni podjetniki, fizične osebe pa so v ta forum vključene preko pravnih oseb, pri katerih so zaposlene ali pa so njeni člani. Obrazci in dokumenti potrebni za včlanitev v forum so dostopni na naslednji povezavi.Pantheon konferenca

V okviru Datalab Akademije je v sredo, 1.12.2010, v poslovni hiši Unija na Brezovici pri Ljubljani potekala 7. Pantheon konferenca, ki jo je obiskalo preko 160 slušateljev. Konferenca je bil namenjena predvsem izobraževanju, druženju in poslovnim srečanjem podjetij iz celotne Slovenije.

Zavod RAKMO, ki je bil tudi srebrni sponzor prireditve, je za udeležence pripravil nagradno igro. Trije nagrajenci so se tako razveselili knjig »Obljuba mediacije - odzivanje na konflikt z opolnomočenjem in priznavanjem«, »Mediacija« in »Umetnost obvladovanja konfliktov«. Marko Iršič je nastopil kot eden izmed predavateljev in slušateljem predstavil tematiko reševanja sporov med zaposlenimi.Mirovniški festival v Slovenj Gradcu

»KDO SI?, Kultura dialoga - dialog kultur« je bila vodilna misel 12. tradicionalnega Mirovniškega festivala ob dnevu Združenih narodov, ki je potekal v petek, 22.10.2010, v Slovenj Gradcu kot edinemu mestu v Sloveniji z nazivom »mesto Glasnik miru«, na festivalu pa se je s svojo stojnico predstavil tudi Zavod RAKMO. Čudovito vreme je privabilo številne šole ter druge obiskovalce, ki so si na stojnicah lahko ogledali bogato ponudbo številnih razstavljavcev. Prav tako tudi ni primanjkovalo dobre volje, nasmejanih obrazov in vprašujočih pogledov otrok, ki so pristopili do naše stojnice in si ogledovali našo ponudbo.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem, ki ste nas obiskali na naši stojnici, še posebej pa lepo pozdravljamo go. Marijano Habermut in njene učence, med katerimi se nekateri že usposabljajo za vrstniške mediatorje. Slednjim želimo veliko uspeha tako v šoli kot tudi v vlogi vrstniških mediatorjev.Bazar nevladnih organizacij v Novem mestu

V torek, 5.10.2010, je v Novem mestu v prijetnem okolju Kulturnega centra Janeza Trdine potekal 4. bazar nevladnih organizacij, ki ga je v okviru projekta »Regijski NVO center« pripravilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Na bazarju je sodelovalo 68 društev in zasebnih zavodov, med njimi tudi Zavod RAKMO. Na odprtju bazarja sta zbrane pozdravila Ivan Bukovec - predstavnik Sveta regije JV Slovenije - in predstavnica Ministrstva za javno upravo. Ivan Bukovec, ki je sicer tudi župan Občine Semič, je poudaril, kako zelo pomembne so nevladne organizacije za kakovost življenja in zato naj nikar ne prenehajo s svojim delovanjem, saj bi sicer na številnih področjih zazijala prevelika luknja. Ves dan so se poleg predstavitev na stojnicah odvijale številne delavnice, predavanja in glasbeni ter plesni nastopi. Bogato dogajanje je dopolnila tudi predstavitev Zavoda RAKMO, ki jo je izvedla mediatorka in trenerka mediatorjev ter obvladovanja konfliktov Ksenija Lorber.Predstavitev knjige »Mediacija« v Ljubljani in Slovenski Bistrici

V oktobru in novembru je predstavitev knjige »Mediacija« potekala v Knjižnici Josipa Vošnjaka v Slovenski Bistrici in v Knjižnici Bežigrad (enota Mestne knjižnice Ljubljana) v Ljubljani. Nekaj utrinkov iz obeh predstavitev si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.Delavnica »Razvijanje veščin obvladovanja konfliktov za prvo in drugo triado osnovne šole ter vrtce«

V soboto, 9.10.2010, je bila v prostorih Zavoda RAKMO na Kamniški 41 v Ljubljani prvič izvedena 8-urna delavnica »Razvijanje veščin obvladovanja konfliktov za prvo in drugo triado osnovne šole ter vrtce«. Delavnico sta vodili Tanja Lovše Veber in Suzana Moder. Udeleženke so se s seznanile s temami kot je razumevanje konflikta, ohranjanje sodelovanja, strategije reševanja konfliktov itd. s poudarkom na praktičnih vajah.

Mnenje udeleženke: »Seminar je bil odlično izpeljan. Predavateljici sta izhajali iz lastnih izkušenj, polni idej in energije, kar prenašata tudi na vse ostale. Podali sta ogromno materiala za konkretno delo in pomoč pri delu.« (Jana Vranešič, soc. pedagoginja, Črnomelj)Mediacija glede oskrbe starejših družinskih članov – nov način sprejemanja odločitev, ki se tičejo staranja staršev

»Mama bi morala živeti v domu za starejše občane, kjer lahko dobi pomoč, kadar jo potrebuje.« »Nikakor! Mama želi ostati v svoji hiši in če bi ji le malo več pomagala, bi lahko.« »Otroci, zakaj se ne razumete? Nisem vas vzgojila, da bi se na takšen način prepirali z družino.«

Odtujitev od družine lahko vpliva na vsa področja vašega življenja. Odrasli bratje in sestre se pogosto ne strinjajo glede nege, ki jo bodo v naslednjih letih potrebovali njihovi starši. Na žalost malo družin pomisli na vnaprejšnje načrtovanje oskrbe starejših družinskih članov. Ko so nato sprejete nagle odločitve v primeru nepričakovanega dogodka, lahko med brati in sestrami zaradi globoko prizadetih čustev nastane sovraštvo. Ker otroci načeloma cenijo naklonjenost staršev in sovražijo pristranskost, lahko dojemanje naklonjenosti staršev do tistega, ki skrbi zanje, vodi v sovraštvo med brati in sestrami. To lahko neugodno vpliva na zdravstveno in čustveno stanje negovalca, kar posledično povzroča trpljenje staršev. Dodatno sovraštvo nastane, če starš prepiše družinsko imetje na tistega, ki srbi zanj ali spremeni oporoko v njegovo korist kot znak hvaležnosti.Novoletno srečanje članov Centra za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda RAKMO

V četrtek, 16.12.2010, bo v prostorih Zavoda RAKMO na Kamniški 41 v Ljubljani potekalo novoletno srečanje članov Centra za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda RAKMO. Srečanje je namenjeno vsem, ki ste zaključili 80 urni program usposabljanja za mediatorje ali se še usposabljate.

Srečanje se prične ob 16.00 uri. Program srečanja je naslednji: 1. pričakovanja udeležencev, 2. predstavitev in pogovor o izvedenih primerih, 3. igra vlog in analiza, 4. informacije in obvestila, 5. zaključek formalnega dela do 19.00 ure, 6. neformalni del.

Zaradi boljše organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo na srečanju potrdite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Če bo prijav več kot je prostih mest, se bo upošteval vrstni red prijave.

Lepo vabljeni!Pripeljite prijatelja in si zagotovite popust!

Zavod RAKMO je za vse svoje programe usposabljanj in seminarje pripravil posebno akcijo. Če na usposabljanje ali seminar s seboj pripeljete prijatelja, sodelavca, družinskega člana, kolega ali znanca, vam za vsa naša usposabljanja in seminarje pripada 10% popust na ceno usposabljanja ali seminarja.

Popust se vam upošteva avtomatično po tem, ko oseba, ki ste jo povabili, plača kotizacijo oz. obrok kotizacije. Pogoj za to je le, da povabljena oseba ob pisni prijavi v opombe vpiše vaše ime in priimek. Če se na podlagi vašega povabila prijavi več oseb, vam obračunamo ustrezno višji popust (največ 50%).

Vabimo vas, da obiščete našo spletno stran in si iz bogate ponudbe izberete usposabljanje ali seminar, ki bo ustrezal vašim željam. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice (prijavnica za usposabljanje, prijavnica za seminarje) ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa nas tudi pokličete na telefonsko številko 01 436 41 17 oz. 040 731 431.

Akcija velja za vse naše programe do 31.12.2010.

 

Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

Možnost odjave

V primeru, da elektronskega časopisa E-časopis Zavoda Rakmo v prihodnje ne želite več prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Novice pripravila: Maja VršičCenter za mediacijo in obvladovanje konfliktov
Zavod RAKMO
Kuzmičeva 2
1000 Ljubljana

W: www.mediacija.comwww.rakmo.si
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
T: 01/436 41 17
M: 040/734 431, 064/112 577

Spremljajte nas na facebooku: http://www.facebook.com/ in

blogu: http://zavodrakmo.blogspot.com/

POJASNILO
POJASNILO: Naročniki obvestil Zavoda RAKMO avtomatično prejemajo E-časopis Zavoda RAKMO. Če ste naročeni samo na E-časopis Zavoda RAKMO, pa bi želeli prejemati tudi obvestila, se na prejemanje obvestil lahko naročite preko naše spletne strani. E-časopis Zavoda RAKMO lahko posredujete prijateljem in znancem, ki jih zanima mediacija. Če želijo, se lahko na elektronski časopis prav tako naročijo preko naše spletne strani.

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

European Mediation Network Initiative

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Združenja mediacijskih organizacij Slovenije - Medios

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Evropskega združenja za transformativno mediacijo

 

Zavod RAKMO je član:

UIA - Word Forum of Mediation Centers

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Invalid Input

Zavod RAKMO
Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov

Parmova ulica 53,
1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS

od 8. ure do 15. ure.
Vprašanja izven delavnika lahko pustite v odzivniku ali pošljete na info@rakmo.si.

KONTAKT

+386/1/436-41-17
+386/40/731-431
info@rakmo.si
© 2022 Zavod RAKMO - Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov. Vse pravice pridržane. Agencija.5ka