»Učenec mora v vsem nadkriliti svojega učitelja, da ne bi za vselej ostal učenec.« EzopPodpis Listine o alternativnem reševanju sporov      

Direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, je 4.8.2010 podpisal Listino o alternativnem reševanju sporov, ki jo je pripravil Svet za alternativno reševanje sporov v okviru Ministrstva za pravosodje.

Zavod RAKMO se je tako tudi formalno pridružil številnim podpisnikom, ki spodbujajo uporabo alternativnih oblik reševanja sporov, še posebej mediacije.

Podpisniki listine se s podpisom zavezujejo, da bodo vselej, kadar bo to mogoče, spodbujali uporabo mediacije in drugih alternativnih oblik reševanja sporov že v fazi sklepanja pogodb in ne šele takrat, ko se spor znajde na sodišču. Tudi če bo v pogodbi predviden le sodni način reševanja sporov, si bodo podpisniki listine prizadevali spor rešiti z mediacijo. Prav tako bodo podpisniki o namerah, ki izhajajo iz listine, seznanjali svoje poslovne partnerje in njihove pravne pooblaščence.

Besedilo listine si lahko ogledate na naslednji povezavi: Listina o alternativnem reševanju sporov.Povabilo k ustanoviteljstvu oz. članstvu v združenju Slovenski forum za transformativno mediacijo

Zavod RAKMO vas kot pobudnik ustanovitve združenja Slovenskega foruma za transformativno mediacijo vabi, da pristopite v združenje kot ustanovitelj oz. član združenja. V forum se lahko včlanijo pravne osebe in samostojni podjetniki, fizične osebe pa so v ta forum vključene preko pravnih oseb, pri katerih so zaposlene ali pa so njeni člani.

Slovenski forum za transformativno mediacijo bo prvi tovrstni forum v slovenskem prostoru, njegov namen pa bo predvsem v povečanju prepoznavnosti transformativne mediacije v Sloveniji in povezovanju mediacijskih organizacij, ki izvajajo ali uporabljajo transformativno mediacijo.

Slovenski forum za transformativno mediacijo bo prav tako skrbel za dvigovanje strokovne ravni transformativne mediacije, preučevanje transformativne mediacije, hkrati pa bodo na tem prodročju aktivno sodelovali tudi njegovi člani.

Ustanovni zbor združenja Slovenski forum za transformativno mediacijo bo v četrtek, 11.11.2010, v prostorih knjižnice Bežigrad, Einspilerjeva 1, 1000 Ljubljana.

V kolikor ste zainteresirani za ustanoviteljstvo oz. članstvo, vas vabimo, da obiščete spletno stran Slovenskega foruma za transformativno mediacijo, kjer so objavljeni obrazci, na podlagi katerih lahko izkažete interes za ustanoviteljstvo oz. članstvo (obrazec 1), določite pooblaščeno osebo za predstavljanje in zastopanje vaše pravne osebe v združenju (obrazec 2), zbiramo pa tudi kandidature za funkcijo v združenju (obrazec 3). Na spletni strani je objavljen tudi osnutek Statuta Slovenskega foruma za transformativno mediacijo.Avgustovska izvedba seminarja »Razvijanje spretnosti obvladovanja konfliktov«

V prostorih Zavoda RAKMO na Kamniški 41 v Ljubljani je od ponedeljka, 16.8.2010, do petka, 20.8.2010, potekal 45-urni seminar »Razvijanje spretnosti obvladovanja konfliktov«. Seminar je vodila izkušena mediatorka in trenerka mediatorjev ter obvladovanja konfliktov pri Zavodu RAKMO, Irena Borštnar.

Seminar je namenjen učiteljem in učiteljicam osnovnih in srednjih šol, saj imajo udeleženci seminarja možnost, da po seminarju pridobijo gradivo in licenco za izvedbo tovrstnih delavnic za osnovnošolce in srednješolce.

Udeleženci seminarja so v petih dneh s predavateljico podrobno obravnavali vprašanje razumevanja konflikta, toleranco in občutljivost za konflikt, stile odzivanja na konflikt, tehnike akcijskega in strateškega obvladovanja konfliktov, obvladovanje notranjih konfliktov ipd. Seminar pa ni potekal le v obliki predavanj, temveč je bil poudarek na samostojnem delu udeležencev - delo v obliki delavnic, praktičnih vaj, analiz primerov in igre vlog.

Mnenje udeleženke:

»Seminarja na temo »Razvijanje spretnosti obvladovanja konfliktov« sem se udeležila v velikem pričakovanju. Zastavljen je bil zelo odprto, saj sta se teoretični in praktični del podajala v duhu moderiranja, tako, da smo lahko udeleženke s svojim znanjem, dilemami in vprašanji soustvarjale njegovo vsebino. Moderatorka Irena je na zelo pozitiven in dinamičen način podajala izbrane teme in vaje, kar je pripomoglo k pozitivnemu in sodelovalnemu vzdušju, udeleženke pa smo z velikim zaupanjem predstavljale primere konfliktov, s katerimi se soočamo v osebnem življenju in poklicnem okolju. Po predstavitvi projekta in gradiv, ki služijo za izvajanje delavnic za otroke in mladostnike, se je še dodano pokazala uporabna vrednost obravnavanih vsebin. Konflikte smo osvetlili v novi luči, jih začeli ozaveščati, sama pa sem tehnike obvladovanja konfliktov začela uporabljati v vsakodnevni interakciji z ljudmi. Zavodu RAKMO se zahvaljujem za poučen, zanimiv in topel teden.«

Mateja PirmanSamozavedanje v mediaciji

Mediatorji so v vsaj enem aspektu podobni terapevtom. Vedeti namreč morajo, s katerimi zadevami se lahko oz. se ne morejo ukvarjati v zvezi z udeleženci, vključenimi v mediacijo. Vsi imamo določene predsodke, pozitivne ali negativne, ki se pogosto izrazijo skozi naše pozitivno ali negativno vedenje v interakciji z nekaterimi ljudmi ali v določenih situacijah oz. skozi naša prepričanja. Od mediatorjev se zahteva sposobnost obvladovanja cele palete čustvenih, situacijskih ali ideoloških vprašanj, ki so pogosto izpostavljena na mediaciji. Mediatorji se morda ne zavedajo svojih predsodkov in neka gesta, izjava ali situacija, ki se pojavi med mediacijo, lahko povzroči pretirano reakcijo s strani mediatorja. Po navadi se slednje manifestira kot nesorazmerna pozitivna ali negativna sodba oz. celo kot napačna sodba. Vendarle pa nismo poklicani zato, da bi udeležence sodili.


Bili smo na Čarobnem dnevu

V nedeljo, 29.8.2010, se je v Arboretumu Volčji Potok odvijal ti. Čarobni dan, na katerem je sodeloval tudi Zavod RAKMO s svojo predstavitveno stojnico. Čarobni dan je letos praznoval svoj prvi rojstni dan, zato je bilo dogajanje še posebej pestro. Na prireditvi so sodelovali številni glasbeni gostje, Arboretum pa se je za en dan spremenil v pravljično deželo z zabavnimi aktivnostmi za celotno družino. Čarobni dan pa je bil tudi dobrodelno obarvan - organizatorji so obdarili več kot 100 otrok iz socialno šibkejših družin, tako da bodo lahko tudi ti otroci v novem šolskem letu obiskovali različne tečaje in aktivnosti.


 Pripeljite prijatelja in si zagotovite popust!

Zavod RAKMO je za vse svoje programe usposabljanj in seminarje pripravil posebno akcijo. Če na usposabljanje ali seminar s seboj pripeljete prijatelja, sodelavca, družinskega člana, kolega ali znanca, vam za vsa naša usposabljanja in seminarje pripada 10% popust na ceno usposabljanja ali seminarja.

Popust se vam upošteva avtomatično po tem, ko oseba, ki ste jo povabili, plača kotizacijo oz. obrok kotizacije. Pogoj za to je le, da povabljena oseba ob pisni prijavi v opombe vpiše vaše ime in priimek. Če se na podlagi vašega povabila prijavi več oseb, vam obračunamo ustrezno višji popust (največ 50%).

Vabimo vas, da obiščete našo spletno stran in si iz bogate ponudbe izberete usposabljanje ali seminar, ki bo ustrezal vašim željam. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice (prijavnica za usposabljanje, prijavnica za seminarje) ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa nas tudi pokličete na telefonsko številko 01 436 41 17 oz. 040 731 431.

Akcija velja za vse naše programe do 31.10.2010.Dan odprtih vrat pri Zavodu RAKMO

Zavod RAKMO v sodelovanju z Mrežo zdravja v okviru kampanje »Zdravje se začne septembra!« ponovno odpira svoja vrata vsem, ki jih zanima mediacija, delo mediatorja ali pa bi želeli izvedeti več o naših usposabljanjih za mediatorje in seminarjih ter delovanju našega zavoda. Dan odprtih vrat bo potekal v torek, 14.9.2010, ob 17.00 uri na Kamniški 41 (zemljevid) v Ljubljani. Zaradi zagotovitve ustreznih kapacitet vas prosimo, da svojo predvideno udeležbo sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali nas pokličite na telefonsko številko 01 436 41 17 oz. 040 731 431.

Prisrčno vabljeni!

 Obiščite nas na 9. vseslovenskem festivalu nevladnih organizacij - LUPA

Od ponedeljka, 27.9.2010, do četrtka, 30.9.2010, bo v Ljubljani potekal 9. vseslovenski festival nevladnih organizacij - Festival LUPA, ki ga organizira Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij - CNVOS, na njem pa bo sodelovalo okrog 150 nevladnih organizacij (društev, zavodov in ustanov). Na festivalu, ki je namenjen promociji slovenskega nevladnega sektorja in osveščanju širše javnosti o vlogi ter pomenu nevladnih organizacij, bo sodeloval tudi Zavod RAKMO.

V okviru festivala LUPA se bo Zavod RAKMO predstavil že v ponedeljek, 27.9.2010, ko bodo v prostorih CNVOS-a na Povšetovi 37 v Ljubljani 4 brezplačna predavanja, ki se jih lahko udeležite v celoti ali posamično. Termini predavanj so naslednji: od 12.00 do 12.50 ure predavanje »Transformativna mediacija«, ki ga bo vodil Marko Iršič; od 13.00 do 13.50 ure predavanje »Družinska mediacija«, ki ga bo vodila Irena Borštnar, od 14.00 do 14.50 ure predavanje »Mediacija med žrtvijo in storilcem«, ki ga bo vodil Robert Friškovec in od 15.00 do 15.50 ure predavanje »Uporaba mediacije v šoli in konkretni primeri«, ki ga bo vodila Ksenija Lorber.

Obiščete pa nas lahko tudi v četrtek, 30.9.2010, od 11.00 do 19.00 ure, na bazarju nevladnih organizacij, ki je osrednji dogodek festivala LUPA in se odvija v središču Ljubljane na Prešernovem trgu, Tromostovju ter na Wolfovi in Stritarjevi ulici. Nevladne organizacije se bomo predstavile na stojnicah in ob njih, obenem pa se bodo zvrstili nastopi različnih kulturnih in športnih društev.

Vljudno vabljeni!Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..Možnost odjave

V primeru, da elektronskega časopisa E-časopis Zavoda Rakmo v prihodnje ne želite več prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Novice pripravila: Maja Vršič

Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov
Zavod RAKMO
Kuzmičeva 2
1000 Ljubljana

W: www.mediacija.comwww.rakmo.si
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
T: 01/436 41 17
M: 040/734 431, 064/112 577

Spremljajte nas na facebooku: http://www.facebook.com/ in

blogu: http://zavodrakmo.blogspot.com/

POJASNILO
E-časopis Zavoda Rakmo lahko posredujete prijateljem in znancem, ki jih zanima mediacija. Če želijo, se lahko na mesečnik naročijo preko spletne strani www.mediacija.com.

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

European Mediation Network Initiative

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Združenja mediacijskih organizacij Slovenije - Medios

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Evropskega združenja za transformativno mediacijo

 

Zavod RAKMO je član:

UIA - Word Forum of Mediation Centers

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Invalid Input

Zavod RAKMO
Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov

Parmova ulica 53,
1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS

od 8. ure do 15. ure.
Vprašanja izven delavnika lahko pustite v odzivniku ali pošljete na info@rakmo.si.

KONTAKT

+386/1/436-41-17
+386/40/731-431
info@rakmo.si
© 2022 Zavod RAKMO - Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov. Vse pravice pridržane. Agencija.5ka