"Ko daješ nasvet prijatelju ga dajaj, da bi mu pomagal - ne da bi ga zadovoljil." SolonMarko in Irena požela uspeh v ParizuMed 27. in 28. majem je v Parizu potekala 3. konferenca o mediaciji, kjer so se zbrali mediatorji in strokovnjaki iz celega sveta. Konference so se udeležili tudi mediatorji Zavoda Rakmo: Irena Borštnar, Lucija Skok, Marko Iršič in Robert Friškovec. Na konferenci, kjer je bilo prisotnih več kot 400 udeležencev, so bile izvedene različne kakovostne delavnice, med drugim tudi delavnice na temo Kako obravnavati neravnovesje moči in čustva v delovni mediaciji?; Mediacija kot poklic; Uspeh mediacije v skupnosti; Mediacija, upravljanje sprememb in pristopi z udeležbo; Umetnost in veščina postavljanja vprašanj v mediaciji; Nevroznanost, metodologija pri nastopanju in mediacija: Odpiranje novih poti za razvoj veščin. Delavnico z naslovom Proaktivna partnerska mediacija sta vodila Irena Borštnar in Marko Iršič, ki sta izpostavila pomen mediacije za razvoj kakovostnih partnerskih odnosov in v povezavi s tem predstavila nekaj praktičnih primerov.

"Na tako veliki konferenci o mediaciji sem bila prvič. Všeč mi je, da smo si mediatorji iz različnih koncev sveta izmenjali svoja videnja o mediaciji in o našem delu. Pridobila sem veliko uporabnega znanja in novih idej, ki jih bom s pridom izkoristila na mediaciji", je svoje vtise povzela Irena.

 Mediacija kot alternativa za terapijo

Diane Cohen je mediacija pritegnila zaradi edinstvene sposobnosti ustvarjanja »večje sreče«, kar opisuje tudi v članku z naslovom Mediacija kot alternativna za terapijo. »Mediacijo sem videla kot alternativno možnost za terapijo, primerno za ljudi, ki niso iskali »obravnave« pri strokovnjaku za duševno zdravje,« trdi avtorica. Mnogo ljudi želi najti način za spopadanje s problemi, ki ne bi zahteval »obravnave« s strani strokovnjaka za duševno zdravje, vendar ne vedo, na koga naj se obrnejo. Mediacija, ki jo izvajajo usposobljeni in izkušeni facilitativni mediatorji, lahko tem posameznikom ponudi natanko to, kar iščejo.

Avtorica v članku opredeli, da na mediacijo ni potrebno gledati zgolj kot na proces, v katerem nevtralna stran pomaga ljudem priti do rešitve konflikta, temveč nanjo gledamo kot na proces, kjer nevtralna stran osebam omogoči, da so pripravljene narediti naslednji korak.

Celoten članek se nahaja na: http://www.mediacija.com/med-alter-terap.htmTradicionalni piknik za člane

Vabljeni vsi člani Centra za mediacijo in obvladovanje konfliktov Zavoda Rakmo, da se v četrtek, 17. junija, udeležite tradicionalnega piknika. Piknik bo potekal v popoldanskem času z začetkom ob 15h, o lokaciji boste člani obveščeni naknadno.

 Za nami je uspešen dan odprtih vrat

V četrtek, 13.5.2010, smo pri Zavodu RAKMO izpeljali dan odprtih vrat. Na dnevu odprtih vrat so obiskovalci lahko izvedeli marsikaj o družinski mediaciji ter si v živo ogledali zaigran primer mediacijskega srečanja. Direktor Zavoda RAKMO, Marko Iršič, je nastopil kot mediator v sporu med snaho in taščo, ki živita v istem gospodinjstvu in se ne moreta sporazumeti glede vzgojnega pristopa vnukov itd. S pomočjo igre vlog je bila obiskovalcem približana vloga mediatorja kot nepristranskega in nevtralnega poslušalca, ki udeležence mediacije spodbuja in usmerja na pot, ki jih lahko pripelje iz začaranega kroga nesoglasij in konfliktov.

 

S tovrstnim prikazom mediacije smo želeli pokazati, da je mediacijo mogoče uporabiti v zelo različnih primerih, še posebej pa je učinkovita v okviru družinskih razmerij. Družinska mediacija namreč ne služi le kot orodje za reševanje spornih vprašanj, temveč gre za učinkovit način konstruktivne komunikacije v ožjem ali širšem družinskem krogu.

 Kljub dežju velika udeležba na 4. Festivalu družin

Kljub dežju se je 4. Festivala družin, ki je 15. in 16. maja 2010 potekal v Laškem, udeležilo med 5.000 in 6.000 ljudi. Na festivalu se je predstavil tudi Zavod Rakmo in s strani obiskovalcev požel veliko zanimanja za mediacijo. Veliko družin je z veseljem prisluhnilo predstavitvi družinske mediacije, še posebej delu o proaktivni mediaciji, ki je namenjena reševanju spornih vprašanj in neusklajenosti, še preden te privedejo do poslabšanja odnosa.Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za atraktivne nagrade

Sodelujte v nagradni nagradno igro. Nagradna igra traja od 12. 5. 2010 do 15. 6. 2010.igri! Zavod Rakmo je za vse nove prejemnike obvestil pripravil

Kako sodelovati v nagradni igri?
Vsak, ki se bo v času nagradne igre naročil na prejemanje obvestil (preko spletne strani, po telefonu...), bo sodeloval v nagradni igri za nagrade:

1 x brezplačno usposabljanje za mediatorje v letih 2010 in 2011
2 x 50-odstotni popust na usposabljanje za mediatorje v letih 2010 in 2011
3 x knjiga Mediacija, avtorja Marka Iršiča

Nagradno žrebanje bo potekalo v petek, 18. 06. 2010, v prostorih Zavoda Rakmo. Nagrajenci bodo o nagradah obveščeni najkasneje do 23. 6. 2010 po elektronski pošti.
Pravila nagradne igre si preberite TUKAJ

 Mnenje udeleženke družinske mediacije

»Na mediacijsko srečanje sva prišla v obdobju, ko sva se že razhajala. Mediacijska srečanja so nama pomagala razumeti stališča drug drugega. Nama se je dogajalo to, da se nisva mogla več pogovarjati, ne da bi se v roku 30-ih sekund skregala. Potem sva se na mediacijskih srečanjih znova uspela slišati in prisluhniti drug drugemu, kar je zelo pomembno za obe strani. Mediacijska srečanja so bila kot neke vrste ventil za vse notranje pristiske. Prvič sva drug drugemu upala povedati neke stvari, ki so naju mučile. Po drugi strani sva se trudila povedati stvari na način, da drugega ne bi prizadela. To je trening, ki ga je treba izvajati daljše obdobje, od enkrat se ne zgodijo čudeži.

Mediacijsko srečanje priporočam vsem parom, ki imajo težave, predvsem pa naj se ga poslužujejo takoj, ko nastopijo težave in ne takrat, ko je že prepozno. Veliko se da narediti tudi preventivno, kar je zelo pametna investicija.«Vabljeni k sodelovanju

Če imate kakršnokoli vprašanje oz. potrebujete določene informacije ali pa bi želeli v našem časopisu objaviti kakšen prispevek, nam pišite. Veseli bomo vašega odziva, zato vas vljudno pozivamo, da nam pošljete e-pošto na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..Možnost odjave

V primeru, da elektronskega časopisa E-časopis Zavoda Rakmo v prihodnje ne želite več prejemati, nam to sporočite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Uredniški odbor: Marko Iršič, Maja Černe Tomšič

Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov
Zavod RAKMO
Kuzmičeva 2
1000 Ljubljana

W: www.mediacija.comwww.rakmo.si
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
T: 01/436 41 17
M: 040/734 431, 064/112 577

Spremljajte nas na facebooku: http://www.facebook.com/ in

blogu: http://zavodrakmo.blogspot.com/

POJASNILO

 

E-časopis Zavoda Rakmo lahko posredujete prijateljem in znancem, ki jih zanima mediacija. Če želijo, se lahko na mesečnik naročijo preko spletne strani www.mediacija.com.

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

European Mediation Network Initiative

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Združenja mediacijskih organizacij Slovenije - Medios

 

Zavod RAKMO je ustanovni član:

Evropskega združenja za transformativno mediacijo

 

Zavod RAKMO je član:

UIA - Word Forum of Mediation Centers

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE

Please let us know your name.

Please let us know your email address.

Invalid Input

Zavod RAKMO
Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov

Parmova ulica 53,
1000 Ljubljana

DELOVNI ČAS

od 8. ure do 15. ure.
Vprašanja izven delavnika lahko pustite v odzivniku ali pošljete na info@rakmo.si.

KONTAKT

+386/1/436-41-17
+386/40/731-431
info@rakmo.si
© 2022 Zavod RAKMO - Center za mediacijo in obvladovanje konfliktov. Vse pravice pridržane. Agencija.5ka